VSB Poëzieprijs 2013

poezieprijsDe VSB Poëzieprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1994 en deze prijsuitreiking vindt sindsdien ieder jaar plaats. De winnaar van deze prijs heeft zijn of haar werk het voorafgaande jaar al in boekvorm gepubliceerd. De prijswinnaar van 2013 is inmiddels al bekend: Ester Naomi Perquin met haar gedichtenbundel genaamd ‘Celinspecties’. Dat werd op 30 januari bekend gemaakt.

De genomineerde dichters H.H. ter Balkt (met gedichtenbundel ‘Vliegtuigmagneet’), Luuk Gruwez (‘Wijvenheide’), Ester Naomi Perquin (‘Celinspecties’), Sybren Polet (‘Virtualia.Teletonen’) en Menno Wigman (‘Mijn naam is Legioen’) gingen de weken voorafgaande aan de prestigieuze prijsuitreiking op tournee door het land.

Vier steden
De vijf genomineerde dichters mochten in januari op verschillende plaatsen hun gedichten ten gehore brengen. In Amsterdam, Den Haag, Groningen en de Vlaamse stad Antwerpen lieten de dichters (in verschillende samenstellingen) het publiek genieten van hun poëzie. Naast het voordragen van gedichten, werden er ook gesprekken gevoerd met presentatoren zoals Daphne Bunskoek en Johan de Boose.

Jury
De jury, die bestaat uit Maria Barnas, Geert Buelens, Patrick Lateur, Anthonya Visser en Saskia J. Stuiveling, koos deze vijf dichters met hun gedichtenbundels uit maar liefst vijfenzeventig inzendingen. De ingezonden werken waren volgens de jury zeer divers en persoonlijk. Niet alleen dichters die al eerder meededen, zonden hun gedichtenbundel in, maar ook ‘frist talent’ was sterk vertegenwoordigd. Jurylid Saskia J. Stuiveling mocht de prijs overhandigen aan de winnares. Perquin won maar liefst 25.000 euro en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen.

Houdt de officiële website in de gaten als je geïnteresseerd bent in het laatste nieuws op het gebied van poëzie.