Een gedicht schrijven, niet zo gemakkelijk

af81aa66df5c3d92d38dfc53f20df0b4Poëzie maken klinkt misschien gemakkelijk, in eerste instantie. Wat rijmen, knippen, knutselen en plakken met woorden die goed bij elkaar passen en fijn met elkaar matchen. Maar is het in werkelijkheid echt zo gemakkelijk om poëzie te maken? Kenners denken daar anders over. Om nog maar niet te spreken van rasechte kunstenaars op het gebied van letters en rijmen. In een gedicht zeg je dingen anders dan in gewone taal, zo legt leerkracht Jaap van Gerner in een interview uit.

“Je moet anders nadenken. Je gaat zoeken naar woorden, en laat ze soms weg. Rijmen hoeft niet per sé.”

Een helpend handje

Maar: geen nood. Dat een gedicht schrijven niet altijd even gemakkelijk is, hoeft niet te betekenen dat jij het niet zo kunnen. Want: iedereen kan dichten. Knappe staaltjes poëzie is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar dat mag de pret niet drukken. Hoe schrijf je een gedicht, dan? Deze handleiding van de Hooiberg helpt je wellicht een handje. En, zo zeggen letterkunstenaars: het is net als met gokken. Je moet weten wanneer je moet stoppen. Langdradige gedichten… nooit goed! Kort en krachtig, is de gouden formule.

“Je kunt niet van die lange zinnen schrijven als in een verhaal, dus je moet er goed over nadenken hoe je het opschrijft,” aldus Esther van Dreumel.

Kwaliteit of kwantiteit

Een mooi rijmend bericht maakt nog geen gedicht. Liefhebbers gaan daarom voor kwaliteit en besteden tijd en aandacht aan de opzet van hun poëzie. Een echt mooi stuk vind je dan ook niet op internet of ergens in de krant: je koopt het in de vorm van gedichtenbundels of poëzieboeken.

sms

Wil je toch een goede beurt maken bij jouw lief en hecht je niet zoveel waarde aan diepgaande poëzie? Werp een blik op Corinzicht.nl, waar je korte en kleffe smsgedichtjes kunt vinden. Tja, en wil je het echt goed doen? Dan zul je een bezoek aan de bibliotheek of de boekenwinkel moeten brengen.

0 Comments ,

Reacties zijn gesloten.