Bliksemenquête: poëzie onmisbaar

UntitledPoëzie geeft kleur aan het leven en is een van de meest bijzondere kunstvormen. Althans, zo vinden velen. Kunst in letters, die woorden vormen, om daarmee dat te zeggen wat in een ‘normale’ conversatie nooit zo zou kunnen overkomen. Maar waarom is poëzie zo belangrijk? Leraren Nederlands van verschillende middelbare scholen werden ondervraagd tijdens het afnemen van de zogenaamde ‘bliksemenquête’, een enquête die wordt gehouden door de Stichting Lezen. Uit de resultaten van deze enquête bleek dat maar liefst 96,8% van de Nederlandse leraren vindt dat poëzie(onderwijs) beslist niet mag ontbreken in het pakket van de scholier. Ongeacht welk opleidingsniveau, ongeacht de achtergrond, ongeacht de plaats waar hij of zij woont.

Poëzieonderwijs, voor de allerkleinsten

Educatie in poëzie mag dus niet ontbreken. Dat vindt het ‘Taalunieversum’ ook. Wil je als leraar zijnde een poëtische les opstarten – wellicht als voorproefje, om de kinderen kennis te laten maken met dichten en rijmerij of om jouw schooldirectie van het feit te overtuigen dat poëzie beslist belangrijk is – dan kun je een beroep doen op de website. Hierop staan handige links, die jou kunnen helpen met het opzetten van een poëtisch lesje.

-Meer weten over de kracht van poëzie voor en met kinderen, of wil je jouw kids mee laten doen aan de komende poëzie-wedstrijd? Neem een kijkje op de website van het poëziepaleis. Daar wordt uitgelegd hoe je mee kunt doen aan de wedstrijd, wanneer rijmen en gedichten op z’n laatst ingeleverd kunnen worden en waarom je beslist mee zou moeten doen met een educatieve en motiverende wedstrijd als deze. Gedichten voorlezen aan jouw kroost om ze er bekend mee te maken? Geniet en doe inspiratie op en breng een bezoekje aan Snotneusjes online. Een leuke verzameling aan gedichten voor kinderen – en iedereen die zich jong voelt.

0 Comments , ,

Reacties zijn gesloten.