Bekende dichters

Nederland heeft veel bekende dichters voortgebracht, eeuwen geleden, maar meer recentelijk zijn ook veel dichters beroemd geworden. Er zijn teveel om op deze pagina te vermelden, daarom een selectie van drie dichters en een korte biografie. Misschien vind je hier wel je nieuwe bron van inspiratie op het gebied van Nederlandse poëzie!

joostJoost van den Vondel
Joost van den Vondel werd in 1587 geboren in Keulen, maar bracht het grootste gedeelte van zijn leven door in Amsterdam. Zowel het Vondelpark en de Vondelstraat in onze hoofdstad zijn naar hem vernoemd. Hij was niet alleen dichter, maar ook een beroemde toneelschrijver. Eén van zijn bekendste werken was ‘Gijsbrecht van Aemstel’.

Constantijn Huygenshuygens21
Constantijn Huygens werd in 1596 geboren in Den Haag en is één van de meest bekende dichters uit de ‘Gouden Eeuw’. Hij was niet alleen bekend vanwege zijn literaire werken, maar ook vanwege zijn muzikale talenten. Net als bij Joost van den Vondel, is er tegenwoordig ook een literaire prijs vernoemd naar Huygens: de Constantijn Huygensprijs.

julesJules Deelder
Deze Nederlandse dichter is geboren in Rotterdam in 1944 en zijn bijnaam is ‘de nachtburgemeester van Rotterdam’. Hij staat bekend om zijn donkere haar, zonnebril en zwarte kleren. In zijn poëzie gebruikt hij veel korte zinnen en termen uit de Engelse taal. Deelder draagt regelmatig zijn werken voor en noemt zichzelf een ‘aucteur’, een auteur die niet alleen gelezen, maar ook gezien en gehoord moet worden.

 

Voor meer informatie over beroemde dichters die de Engelse taal gebruiken in hun werk, kun je ook terecht op deze website.